ANKARA – Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, UNICEF ile yürüttükleri Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı’nın 1.dönem faaliyetlerinin değerlendirileceği sonuç toplantısından önce yaptığı açıklamada, ‘Konfederasyon olarak 2018 yılında başlattığımız çocuk işçiliği ile kararlı mücadelemizi yeni dönemde de sürdüreceğiz. Ülkemizde 2018 yılı çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilmişti. Bu kapsamda Çocuk İşçiliği İle Mücadele Eylem Planı yayınlandı. Biz TESK olarak UNICEF ile başlattığımız bu programı yeni dönemde de kararlılıkla devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Teknik ekiplerimiz bu konudaki çalışmalara başladılar. Sahaya ineceğiz. İşletmelerimizi ziyaret edeceğiz. Çocuk işçiliği bitene kadar, tek bir işletmede tek bir çocuk işçi kalmayana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz‘ dedi.
-‘2. DÖNEMDE DAHA FAZLA SAHADA OLACAĞIZ’
TESK ve UNICEF arasındaki işbirliğinin ilk dönem çalışmalarının sonuna geldiklerini ifade eden Palandöken, ‘Program kapsamında gerçekleştirilecek 2.dönem çalışmalarında daha fazla sahada yer alacağız. Bununla da kalmayıp işçi-işveren ve eğitim kurumları-çocuklarımız ve kurum ve kuruluşlarını da sürece daha fazla katılıma teşvik edeceğiz. 2018 ilkbaharından bu yana 10 ilde yürüttükleri Program kapsamında, Ankara, Adana, Gaziantep, Hatay, İzmir, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu ve Şanlıurfa’da 1500 çalışan ve yöneticiye çocuk işçiliği konusunda farkındalık eğitimleri verdik‘ diye konuştu.
-‘BİZİM ÇOCUKLARIMIZ USTALARINDAN MESLEK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERDİR’
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Esnaf ve sanatkarı bilgilendirmek için de 200’e yakın işyeri ziyaretini tamamladık. 9 Mesleki Eğitim Merkezi, 5 Geçici Barınma Merkezi ziyaret ederek 140 öğretmen ve 450 çocuk ile biraraya geldik. Bu 10 ilden 25 çalışanı ise çocuk işçiliği konusunda uzmanlaştırma eğitimleri de tamamlandı. Biz esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak, çocuklarımızın mesleki eğitim almasının geleceklerini karartmadan meslek öğrenmeleri için en doğru yol olduğuna inanıyoruz. Bizim çıraklarımız çocuk işçi değildir, onlar ustalarından meslek öğrenen öğrencilerdir. Çıraklık eğitiminde pratik eğitimi usta öğreticilerinden alan çocuklarımız aynı zamanda okullarında da teorik eğitimlerini almaktadırlar. Böylece çocuklarımız bir yandan çocukluklarının gereği olarak eğitimlerine devam ederken, bir yandan da meslek öğrenmektedirler‘ şeklinde konuştu.